Als bankier aan de gang op een basisschool

Laat je inspireren door de verhalen en expertise die gedeeld worden en blijf betrokken bij de dynamische impactgemeenschap in Utrecht. Duik in onze blog en ontdek wat jou kan helpen om je onderneming naar een hoger niveau te tillen!

Als bankier aan de gang op een basisschool

Als ondernemer herken je dit probleem wel: je gaat zo in je onderneming op dat je soms het overzicht mist. Je kletst wat met je beste vriendin of vader, maar mist toch de ‘kritische vriend’: de expert die met gepaste afstand meekijkt en niet bang is om je de wind van voren te geven. Zo kom je op de lange termijn verder. Het consult van Impact030 doet precies dat: experts luisteren naar je pitch, vragen door, geven tips en verbinden je aan poortwachters. Projectleider Ilse Lindenbergh : “Iedereen leert weer anders, de een door te luisteren, de ander door te lezen.”

In dit tweede consult heeft Ilse Lindenbergh de volgende experts overtuigd om die ‘kritische vriend’ te zijn: Tim Savenije van de Gemeente Utrecht is er opnieuw bij. Khadija el Haddad van Alfa (accountants en adviseurs) is van de partij, net als Juul Schartman van Voorjebuurt. Wouter Schild van de Vrijwilligerscentrale Utrecht en Rutger van Weeren, hoofdredacteur van so/creatie, complementeren het gezelschap.

‘Van die kant had ik het niet bekeken!’

De eerste ondernemer die zich meldt bij het online loket is Jos Lutterman, van oorsprong bankier, maar sociaal ondernemer omdat Lutterman (en zijn broer) het belang van gezond eten van schoolgaande leerlingen erkent. Met LunchMaatjes zijn ze gestart om betaalbare lunches te serveren op basisscholen in Utrecht. Lutterman kaart hier drie problemen aan: hij zoekt goed en betaalbaar personeel, wil een goede locatie om het eten te bereiden en heeft allerlei vragen over geldstromen. Ilse Lindenbergh zegt al gelijk: “Geld, hoe kan het ook anders. Elke startende onderneming heeft geld nodig. Goed dat je die vraag hier neerlegt.”

Wouter Schild van de vrijwilligerscentrale vult snel aan zichzelf: “Personeel krijg je via ons natuurlijk! We krijgen vaak aanmeldingen van groepen en ik weet dat we voldoende handjes hebben voor dit soort projecten. Via de Utrechtse Vrijwilligers Verzekering zijn ze dan direct ook gedekt. Ik weet ook van een Utrechtse ROC die altijd op zoek is naar goede plekken om stagiairs ‘weg te zetten’ die bezig willen met ‘voeding en een gezonde leefstijl.’ Daarnaast hebben zij vaak locaties beschikbaar om aan de slag te kunnen. Zeker in coronatijd worden verschillende faciliteiten minder gebruikt.” Daarna tovert Schild nog een wijze raad uit de hoge hoed: “Kom ook eens langs om te snuffelen in ons grote fondsenboek. Er zijn echt duizenden fondsen. Er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt voor dergelijke initiatieven.”

El Haddad van Alfa verliest het financiële plaatje niet uit het oog. Ze stelt: “Als je een vof bent, wordt het werken met vrijwilligers weer lastiger. Dus een stichting daarnaast oprichten lijkt me geen slecht idee. Voor de stroom van de subsidies en donaties is het ook belangrijk om een stichting te hebben. Daar nodig ik je graag voor uit, want dat is een technisch verhaal. Dan kunnen we samen eens kijken welke nieuwe structuur het beste past en de meeste mogelijkheden geeft.” Jos Lutterman veert op: “Van die kant had ik het niet bekeken, goeie!”

Tim Savenije van de Gemeente Utrecht heeft een laatste tip – die altijd wel van toepassing lijkt: “We hebben in Utrecht het makelpunt, daar zitten soms horecaruimtes tussen. Daar zou je je vraag neer kunnen leggen. Dat wordt in een groot netwerk uitgezet.”

Lutterman: “Ik krijg goede energie van mensen zoals jullie die mee willen denken. Hier komen ideeën uit en concrete afspraken, dat is heel fijn!” Lindenbergh: “Volgens mij heb je na dit impact consult alweer twee afspraken gepland staan. Succes daarmee!” Er is nog geen afscheid genomen van Jos, of de volgende ondernemer staat alweer klaar.

Experts kijken terug

Als de ondernemers de Zoomcall hebben verlaten, praten de experts nog even na. Wouter Schild roept gelijk: “Leuk om echt drie verschillende verhalen te horen!” En hij voegt toe: “Soms is er een hele duidelijke link met de vrijwilligerscentrale,, soms ben ik gewoon een toehoorder die wat scherpe vragen kan stellen.” Juul Schartman vult aan: “vaak zijn er geen kant en klare antwoorden, sommige vragen kunnen ook al helpen.” Ilse Lindenbergh is het daarmee eens: “De kracht is ook dat hier een heel groot netwerk is. Soms is het je bijdrage niet eens inhoudelijk, maar kun je gewoon doorverwijzen.’ De laatste expert is Tim Savenije, hij zegt: “Fijn om open advies te kunnen geven, zonder dat er sprake is van belangenverstrengeling. Ik deel de dingen die me te binnen schieten, soms is het in de roos en soms ook niet. Maar het is zeker de moeite.”

Maar hoe kijken de ondernemers terug op dit consult? Jos Lutterman stelt achteraf: “Ik voel me ontzettend goed geholpen met een aantal specialisten die ons initiatief steunen en concreet willen bijdragen aan ons doel: zorgen dat ieder kind op de basisschool toegang krijgt tot een gezonde lunch op school.”

Ook deelnemen?

Draai je ook cirkeltjes en maak je niet de stappen die je wilt maken? Vraag ook een impact consult aan! Het op een rijtje zetten van wat het probleem is en open staan voor de input van onbekende experts kan je op een hele andere manier laten kijken. Soms komen ze met concrete tips and tricks, hebben ze specifieke contacten die je verder kunnen helpen of is een vraag al genoeg om je nog even achter je oren te laten krabben. Je hoeft het – zeker als sociale ondernemer – niet helemaal in je eentje te rooien. Meld je aan via hallo@impact030.nl.

lees meer

Whitepaper van de Utrechtse Inclusiecoalitie: Kleur geven aan de initiatiefase
Balanceren tussen sociale en commerciële doelstellingen – TSBO Onderzoeksuitkomsten
‘Wat is je verdienmodel?’ – Het impactconsult met FORKEEPS